U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Rookmelders - Praktische leidraad voor de verhuurder

Sinds 1 januari 2013 moeten alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract werd afgesloten na 31 december 2012 uitgerust zijn met voldoende rookmelders, op verantwoordelijkheid en voor rekening van de verhuurder. De huurder is aansprakelijk voor het onderhoud en de vervangingskosten van de batterij.

Voor huurwoningen met een ‘bestaand’ huurcontract - dus vóór 1 januari 2013 - geldt echter een gefaseerde invoering:
• voor woningen gebouwd vóór 1945 worden rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2016
• voor woningen gebouwd vanaf 1945 moeten er vanaf begin 2019 voldoende rookmelders aanwezig zijn.

Waar en hoeveel rookmelders zijn verplicht?

Plaats de rookmelders bij voorkeur in centrale, open ruimtes die verbinding geven naar alle kamers van de woning. Ideale plaatsen hiervoor zijn de gang, de traphal,… waar de lucht gemakkelijk circuleert en waar bijgevolg, in geval van een beginnende brand, de rook zich het eerst verspreidt. De nieuwe wet verplicht verhuurders om op elke verdieping van de woning minstens één rookmelder te plaatsen. Meerdere rookmelders per verdieping zijn uiteraard geen overtreding. Bij voorkeur geen rookmelder plaatsen in de keuken en badkamer.

Wat met de kelder, zolder en de gemeenschappelijke delen?

Wordt uw kelder of zolder dagelijks gebruikt en is hij gemakkelijk bereikbaar dan is het aangewezen om ook daar rookmelders te hangen, aangezien deze bouwlagen aanzien worden als volwaardige leefruimtes. Zijn deze bouwlagen enkel bereikbaar via een ladder of valluik, dan hoeft u ook geen rookmelders te hangen. Misschien vreemd… in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (gangen, traphal, kelder, etc.) zijn rookmelders niet verplicht, voor de veiligheid is dit echter wel aan te raden.

Verder advies

• De rookmelders moeten een Europese CE-markering hebben en voldoen aan de zogenaamde NBN EN 14604-norm.
• Het bewijs van de effectieve plaatsing van de rookmelders moet aan het huurcontract worden toegevoegd, laat daarnaast het merk, type en fabrikant eveneens in de plaatsbeschrijving opnemen.
• De rookmelders hoeven niet aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet, ook rookmelders op batterijen zijn toegelaten.  Wanneer de batterijen leeg zijn, dient de huurder deze op zijn kosten te vervangen. In principe geeft de rookdetector een signaal als de batterij leeg raakt.
• Vervang een rookdetector ongeveer om de tien jaar, de kost voor de aankoop en de installatie wordt opnieuw gedragen door de verhuurder.

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed